Door mijn werk als chemisch analist wil ik je wel een aantal dingen op het hart drukken. Gebruik je gezonde verstand, en let op je veiligheid en die van je omgeving. Werk schoon en netjes, en hou je aan de regels. Blootstelling aan chemische stoffen kan op korte en lange termijn vervelende gevolgen hebben voor je gezondheid of die van anderen, en kan ook vervelende effecten hebben op het milieu.
Houd je altijd aan de volgende regels;
Kijk altijd uit met chemische processen. Ga nooit expirimenteren, en gebruik chemicaliën nooit op een andere manier dan voorgeschreven is! Gooi nooit zomaar chemicaliën bij elkaar - vooral fixeer kan je het beste apart opvangen afvoeren van de rest van het doka-afval. Als je twijfelt doe dan navraag (fabrikant, leverancier of winkel) of zoek het op, maar ga nooit "toch maar zomaar" aan de slag. Chemicaliën (voor consumenten) dienen in Europa altijd voorzien te worden van juiste afval- en veiligheidsinformatie op het label.
Gebruik altijd voorzorgsmaatregelen zoals werken met een veiligheidsbril, geschikte handschoenen, katoenen kleding, en voldoende verse en frisse lucht of afzuiging/verversing. WERK NOOIT IN AFGESLOTEN RUIMTEN MET CHEMISCHE STOFFEN! Bekijk altijd vóór gebruik op welke manier je veilig kunt werken, en welke voorzorgsmaatregelen je moet treffen.
NOOIT ETEN/DRINKEN (OF ROKEN) IN NABIJHEID VAN, OF TIJDENS HET WERKEN MET CHEMICALIËN. HOU KINDEREN EN (HUIS)DIEREN ALTIJD WEG VAN CHEMICALIËN. Was nadien altijd zorgvuldig je handen, en verwijder altijd snel kledingstukken waarop (eventueel) gemorst is. Ruim gemorste chemicaliën altijd direct op. Zorg voor een schone en overzichtelijke werkruimte. Sla je chemicaliën altijd op op een donkere koele plek, bij voorkeur in een goed geventileerde ruimte, buiten bereik van kinderen en dieren.
In geval van contact met je huid of ogen; direct spoelen met overvloedig water is meestal je eerste beste hulp. Bekijk vooraf de veiligheidsinformatie op het label, of informeer bij de fabrikant of leverancier voor veiligheidsinformatie. Bij pijn, aanhoudende irritatie of klachten na blootstelling altijd een arts raadplegen. Ook als je op langere termijn klachten of irritaties krijgt kan je in geval van twijfel de vraag bij een arts neerleggen, maar denk eraan dat preventie (gebruik van veiligheidsmaatregelen zoals brillen, handschoenen en ventilatie) beter is.
HOU ALTIJD DE AFVALRICHTIJNEN AAN, EN LEVER JE CHEMISCHE AFVAL ALTIJD IN BIJ DE MILIEUSTRAAT! Bij twijfel kan navraag gedaan worden bij de milieustraat in je gemeente. Gebruik altijd geschikte containers voor je afval. Controleer altijd de gegevens op het label van de gebruikte chemicaliën.
Tot slot, werken met chemicaliën is niet per definitie direct levensgevaarlijk. Als je werkt met fotografische chemicaliën zal je echt geen explosieve of heftige reacties veroorzaken. Maar onjuist gebruik kan wél een risico voor je gezondheid en die van anderen vormen, of gevolgen hebben voor het milieu en leefomgeving. DENK AAN JEZELF EN ANDEREN; HOU HET SCHOON EN VEILIG. Weet wat je doet, en neem je verantwoording.