Jarenlang fotografeer ik vanuit de regio Rotterdam. Ik heb vooral hier de kennis van zaken, winkels en bronnen opgedaan. Maar er zitten hier dan ook een paar goede winkels in de regio. Hier beneden een opsomming van waar ik mijn spullen vandaan haal;
Voordat ik het over camera's ga hebben, is mijn grootste passie altijd de natuur geweest; waar kijk ik nou naar, en hoe werkt dat? Er zijn een aantal bronnen die je kan gebruiken om je te verdiepen, maar Google (en Wikipedia) zijn je grootste vriend. Hou je op de hoogte van Nederlandse natuur via Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer, en ik bescherm me tegen de elementen door me goed te kleden (zie Bever zwerfsport en Decathlon). Bescherm je goed tegen teken, en weet waar je risico loopt! Ik hou het weer in de gaten via KNMI en Meteoblue, check de getijden op tide-forecast.com. En vooral; waan je geen "fotograaf", maar hou je aan de regels! Laat alleen voetsporen achter, en verstoor de natuur nooit (let op aanwijzingen/boorden van de overheid). Zou houden we de natuur in stand, en blijft deze toegankelijk voor anderen en de volgende generaties.
Electronica en fotografische randapparatuur komt uit de grote moderne winkelketens; Alternate, Kamera-express, Cameranu (voorheen ook Calumet Photographic Rotterdam) en Coolblue. Snel, efficiënt en goede service. Én je betaalt er niet te veel voor de apparatuur. Qua spullen haal ik daar alles wat ik vooral nieuw wil hebben; PC's en randapparatuur, filters, statieven, tassen  en andere randartikelen. Soms koop ik zelfs filmrolletjes bij de camerawinkels als ik snel iets nodig heb. Hou bij Kamera-express en Cameranu wel regelmatig de tweedehands-artikelen in de gaten, hier wil soms nog wel eens iets interessants voorbij komen! Qua camera's en lenzen koop ik nooit nieuw, en dat heeft meerdere redenen; kijk alleen wel altijd uit voor gebreken (schimmel, waas, mechanische defecten, etc.).
MkOptics Delft - Grootste gebruikte camerawinkel in regio Den Haag / Rotterdam. Ze zijn begonnen in een pand in Delfshaven, maar tegenwoordig zitten ze aan het Vrouw Jutterland in Delft, vlak bij de Nieuwe Kerk. Een hele fijne zaak, persoonlijk en vooral enorm kundig. Reële prijzen voor wat je koopt, en de zaak is echt een groot plezier om eens te gaan kijken! Absoluut één van mijn favorieten.
Fotofilmfabriek in Dordrecht - kleine Nederlandse zaak in Regio Rotterdam met veel film en doka benodigdheden. Ik wil hier heel graag zelf nog eens een keer langsgaan.
Makodirect.de - grote Duitse site (Hamburg), hier hebben ze nagenoeg alles voor analoge fotografie. Een andere grote persoonlijke favoriet van mij. Nadeel is de iets langere levertijd en de iets hogere transportkosten, maar dit is een klein compromis tegenover wat deze winkel bied. Het is een hele fijne winkel met hele goede service! Het merendeel van hun artikelen is door het jaar heen voldoende op voorraad. De site is er alleen in het Duits en Engels helaas.
Ebay.nl - voor oudere apparatuur prima, en heel fijn voor artikelen die lastig te vinden zijn. Ik kijk echter wel uit met grote uitgaven (dan ga ik liever naar Delft, zie hierboven), én let goed op inklaringskosten van duurdere aankopen buiten de EU. Doorgaans wel erg betrouwbaar, maar je koopt er op goed vertrouwen (geen persoonlijke inspectie voor je aankoop mogelijk).
Ontwikkelen doe ik voor kleurenfilm met regelmaat Foto van der Graaf aan op de Meent in Rotterdam. Goede service, nog nooit een mislukte rol teruggekregen. Ze ontwikkelen daar in de zaak (ze bieden voor een kleine meerprijs ook een uurservice), en er kan opgestuurd worden naar een lab om film te "pushen" (uitsluitend 1 en 2 stops). Fijne lui die dit al jaren doen en dus weten van de hoed en de rand.
Zwartwit-film ontwikkel ik thuis, en op Massive Dev Charts kan je bijna alle receptuur voor ontwikkelen terugvinden. Ze hebben zelfs een hele handige app (in ieder geval voor Android), een absolute aanrader als je dit óók zelf wil gaan doen. Helaas ook alleen in het Engels.
Scannen doe ik met een Epson V850 in combinatie met SilverFast 9 (Ai Studio -editie), en alle digitale nabewerking met Adobe Photoshop en Lightroom. Met name Lightroom is het makkelijkste met overzicht en initiële/grovere bewerking. Vergis je niet in de kosten, deze kunnen hier flink oplopen. De software van Adobe daar in tegen is relatief goedkoop, ik betaal meer voor mijn Netflix-account.
Foto-afdrukken doe ik het liefst bij WhiteWall - goed geprijsd, kundig, en veel opties. Wederom weer een Duitse club, maar deze hebben wél een goede Nederlandstalige site. Veel keuze uit verschillende printmedia, maar neem je tijd met "proofing"; weet wat je doet!
Laatste tip, kijk altijd naar een lokale printer (voor gespecialiseerd advies en "proofing") en lijstenmaker. Beiden zijn lastige disciplines die je het beste aan specialisten kan overlaten, zeker als je écht iets moois aan de muur wil.

Qua vermaak en wat meer diepgang in de fotografie en het creatieve proces zijn er een aantal kanalen van fotografen op Youtube die het volgen waard zijn (ook allen in het Engels);
Nick Carver
Ben Horne
grainydays (Jason Kummerfeld) en zijn maatje Bad Flashes (Caleb Knueven)
Matt Day
Analog Insights
Kyle McDougall
Todd Korol
Matt Payne (F-stop, Collaborate and Listen)
Thomas Heaton
Tot slot ook The Art of Photography van Ted Forbes. Ik heb hem jarenlang gevlogd, en vooral zijn beginperiode is een schat aan informatie. Een fijne vent, en nog steeds relevant. De piek van zijn werk ligt zeker op de eerste pak-hem-beet 10 jaar van zijn kanaal, zeker als je nog lerend ben binnen de fotografie.
Back to Top